facebook reklam yönetimi

Facebook Reklamı İçin 7 Etkili İpucu

Facebook Reklam Görseli Tasarımı Nasıl Olmalı?

Facebook reklam görseli tasarlıyor veya google görüntülü reklam tasarımları yapıyorsanız, dönüşümlerden bahsetmeden önce TO’yu (Tıklama Oranı) artırmak zorundasınız.

TO’nun en belirleyici unsuru, kullanıcıların dikkatini çekmek, yaratıcı tasarımlarla yakalamak ve nihayetinde bunları tıklatmanızdır. Bu sayede TBM’de (Tıklama Başı Maliyet) düşürerek, kazanan reklam öğeleri yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Bu süreçte reklamınızın hangi alanlarda yer alacağı*, görsel boyutları* ve sloganlarında etkisi bulunuyor. Ancak ilk etapta, birçok bildirime maruz kalan kullanıcılarınızın reklamınızla etkileşime geçmesi için görselinizin etkili olması çok önemlidir.

Doğru noktayı en etkili biçimde vurgulayan görsel tasarımlarla devam edelim…

Uygun Renk ve Yazı Tipleri

Çok renkli veya okunması zor yazı tipleri ile kullanıcıları rahatsız etmeyin. Hedef kitleye uygun renk ve mesajınıza uygun yazı tipi tercih etmelisiniz. Köşeli veya oval yazı karakterleri tercih ederken, verdiğiniz mesajın etkisini ciddi ölçüde etkileyeceğini unutmayın. Önemli bir konu veya duyuru niteliği taşıyan (kampanya, şok, damping…) metinlerde köşeli yazı karakterleri tercih etmeniz etkiyi arttıracaktır.

Dikkat Çekici Kalın Metinler

Web bannerlarında sınırlı alanlar var. Bu nedenle mesajınızı vurgulayacak anahtar kelimelerinizi akıllıca kullanın. Hangi kelimeler öne çıkmasını istiyorsanız (tutar, ürün adı, kampanya adı, vb.) o kelimeyi kalın kullanmak etkiyi hızlı bir şekilde karşıya vermenizi sağlar. Bunu yaparken aynı yazı fontunun ailesinden olmasına özen gösterin. Aksi taktirde mesaj farklı anlamlar kazanabilir.

Standart Metin Kalıplarından Kurtulun

Kullanıcıların kısıtlı zamanı var. Bu nedenle bannerınızı okumak yerine tarama yaptıklarını unutmayın. Bunun içinde amaç önce dikkati çekmek ve birkaç kelime ile kitleyi yakalamak ilk amacınız olmalı. Reklama ilgi duyanlar tıkladıklarında detayları, yönlendirdiğiniz sayfadan veya sizinle iletişime geçerek edinecektir.

Harekete Geçirici Mesaj

Bannerınıza bir düğme veya tetikleyici ekleyerek kullanıcılara ne yapacaklarını söyleyin. Sizin için bir sonraki adım ne olmalı ise (bir siteye git, ürün detayına git, iletişime geç, ara, yaz, takvime ekle, vb.) bunu belirtmelisiniz. Aksi taktirde kullanıcılar bir sonraki adımı bilmedikleri için tıklama ihtiyacı görmeyecektir. Bu çalışmada marka bilinirliği olarak geçiyor. Onun için tetikleyici butonlar koymanız gerekmeyecektir.

Basit ve Sade

Kalabalıktan uzak, sade ve basit tutun. Basitlik güzeldir. Bunu az yazı, tek görsel kulanmak, fazla renk cümbüşünden kaçmak gibi yöntemlerle sağlayabilirsiniz. Öneri, yazı için tercih edeceğiniz renklerde görselinizden alıntılar yapabilirsiniz. Bu şekilde kompozisyonda bütünlük sağlamış olursunuz. 

Zaman ve Miktar Azlığı

İknanın Psikolojisi kitabında da bahsedildiği gibi harekete geçirici mesajın yanı sıra kullanıcıları “kıtlık algısı” taktikleri ile teşvik edin. Bu sayede dönüşümlerin etkisini zamana yaymamış olursunuz.

İnsanlar ve Canlılar Dikkat Çeker

Bununla ilgili A/B testi yapabilirsiniz. Kişilerle yüzleşen kullanıcılarda genellikle TO yüksek olur. Hatta sağdaki görsele baktığınızda, önce bayanın yüz ifadesine odaklandığınızı gördüm 🙂 Tabi canlı görsellerinde duruş ve ifade de çok önemlidir. Ürünlerinizi kullanan memnun insanlar tercih edebilirsiniz.

Bu süreçleri uygularken hedef kitlenizi iyi tanımalısınız (reklamlarınızı kimler tıklıyor, sitenizi kimler ziyaret ediyor ve daha bir çok konudan) ipuçları yakalayarak markanıza ait kendi tekniklerinizi oluşturabilirsiniz.

Soru, görüş ve önerileriniz için yazmayı unutmayın.

* Reklam Alanları: Facebook reklam alanları için tıklayın. Google reklam alanları için tıklayın.
* Görsel Boyutları: Facebook görsel boyutları için tıklayın. Google görsel boyutları için tıklayın.

Not: Facebook reklamlarında %20 yazı kuralını unutmayın. Yakın bir tarihte yüzde 20’nin üzerinde yazılara izin vermiş olsa da metnin çok olması yayınlanma sıklığını azaltmaktadır. Facebook politikalarında detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

İşinizi kolaylaştıracak Facebook Reklamı Yazı Alanı Kılavuzunu indir.

Kaynaklar: Facebook, Google

 

Blogdaki son yazılar

Bir yorum yaz