jpg ve raw

Resim dosyası uzantıları özellikleri nelerdir?

Resim dosyası uzantıları nasıl meydana gelir? Onu kafamızda netleştirelim. Telefon, kamera gibi cihazlarla çekilen görüntüler veya görüntü işleme (Paint, Photoshop, vb.) programları tarafından hazırlanmış olan şekil ve resimlerdir.

Kağıt, plastik ve kumaş üzerine basılan her görsel bir resim dosyası ile yapılır. Bu dosyalar çeşitli formatlardan meydana gelir ve her biri kullanıma özel optimize edilmiştir. Doğru dosya formatını kullanarak tasarımınızı mükemmel bir halde ortaya çıkarabilirsiniz.

Dolayısıyla yanlış dosya biçimi, kötü bir baskı, bozuk bir web resmi, yüksek boyutta indirilen bir dosya veya e-mail eklentisi haline gelir.

İnternetin hızı, gelişen programlama dilleri, güncellenen tarayıcılar (browser), farklı ekran ve renk çözümleri için resim dosyası uzantıları da ihtiyaca göre sürekli olarak gelişmekte hatta yenileri tercih edilmektedir.

Hem basılı hem de web ortamı için resim dosyalarını “Bitmap” ve “Vektör” olarak iki ana kategoride toplamak mümkündür.

Resim Dosyası Formatları

  1. Bitmap (Raster) dosya türleri
  2. Vektör dosya türleri

 

Bitmap (Raster) Dosya Türleri

Ekranda görmüş olduğumuz bir görüntünün boyutundan bahsederken piksel (pixel) birimini kullanırız. Bu fotoğrafı oluşturan en küçük birimdir ve kare şeklindedir. Bu pikseller (ufak kareler) içerisindeki renkler, bütünde görüntüyü oluşturur.

Bu görüntüler de çözünürlüğe (piksel sayısına) bağlıdır. En ve boy olarak piksel sayıları kadar bir boyutta görünürler. Raster görüntüyü dönüştürdüğünüzde (boyutlarını değiştirdiğinizde) pikselleri uzatırsınız. Bu da “pikselli” veya bulanık bir oluşmasına neden olur. Bir görüntüyü büyüttüğünüzde, kullandığınız yazılıma bağlı olarak çevredeki piksellere göre eksik alanları (piksellerle) uygun renklerde doldurur. Çoğu zaman, sonuç istenildiği gibi olmaz.

Düşük çözünürlükte bir fotoğrafı yüksek çözünürlükte bir fotoğrafa dönüştürmek mümkün mü?

Bir fotoğrafın en kaliteli hali ilk oluşturulduğu boyuttur. Çekilen bir fotoğraf veya yapılan bir tasarımın mevcut dosya boyutudur. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte görüntü işleme programları sayesinde resminiz büyütülerek, yaşanan bozulmaları minimuma indirip, bu alanları da keskinlik ekleyerek size sunan yapay zekaların geliştirildiğini de söylemek mümkün.

Raster dosya türlerini, fotoğraf makinesi ve cep telefonu ile çekilerek elde edilen görüntüler gibi fotoğraf düzenleyici programlarla da (Adobe Photoshop, Affinity Photo, GIMP) elde etmek mümkün.

Baskıda kullanılan renk modu CMYK’dır.

CMYK; Cyan, Magenta, Yellow ve Key (siyah) yazdırma işlemi sırasında karışan 4 mürekkep renginin baş harflerinden meydana gelir. Her renge 0-100 arasında değerler verilerek hesaplanır. 

Ekran tasarımlarında kullanılan renk modu RGB’dir.

RGB; Red, Green ve Blue ekranda gördüğümüz renkleri temsil eden, ışık tabanlı bir renk modelidir. Her renge 0-255 arasında değerler verilerek hesaplanır.

Kayıpsız ve sıkıştırılmış resim dosyası nedir?

Kayıpsız görüntü formatları orijinal dosyalara en yakın etkiyi yakalar. Sıkıştırılmış dosya formatları ise orijinal görüntüye yakındır. Ancak renk miktarı açısından verilerle yapılan oynamalar sayesinde dosya boyutu küçülür ve indirme hızı artar. Bu nedenle genellikle web de tercih edilen bir yöntemdir.

 

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

Tüm işletim sistemlerinde, gelişmiş resim düzenleyici ve görüntüleyici yazılımlar tarafından desteklendiği için dünya üzerinde en çok tercih edilen resim formatıdır.

Özellikle internet ya da mobil cihazlar arası veri transferi yapılırken ve sunum hazırlarken düşük dosya boyutu özelliği ve 24 bit renk çözünürlüğü ile popüler bir format olmuştur. Fakat kayıp miktarı az da olsa kaliteli baskı alabilmek için kullanıma çokta uygun değildir. Bundan dolayı profesyonel anlamda çok fazla rağbet görmemiştir.

JPG dosyalarındaki sıkıştırma düzeyi (0-12 arasında), masaüstü yazdırma için (matbaa için değil) yüksek kalite, web görüntüleme için orta kalite ve e-posta için düşük kalite ile çözünürlük olarak değişebilir.

JPEG formatı CMYK, RGB ve Gri Tonlama renkli modlarını destekler, ancak saydamlığı desteklemez.

Bu dosyalar genellikle “.jpg” uzantılıdır. Bunun dışında “.jpeg” ve “.jfif”, uzantıları da vardır.

JPEG 2000

Orijinal JPG dosyasındaki sıkıştırmadan kaynaklı hataları minimuma indiren jp2 ve jpf uzantılı dosyalardır.

JPEG XR (JPEG Extended Range)

Microsoft tarafından JPG dosyasından daha yüksek kalitede sıkıştırma sağlayan jxr uzantılı dosya formatıdır.

 

GIF (Graphics Interchange Format)

Web, e-posta ve sosyal medya görselleri gibi animasyonlu grafikler için yaygın olarak kullanılan düşük çözünürlüklü resim biçimidir.

Diğer formatlardan ayıran en güzel özelliği ise çok katmanlı yapılar (sahne sahne resimlerle) oluşturulabilmesidir. Animasyon tarzında gördüğünüz birçok resim GIF dosyasıdır.

Sadece 8 bit renk yapısını desteklediğinden sadece 256 renk seçeneğine sahiptir.

GIF dosyaları şeffaf arka plan ile oluşturulabilir.

 

PNG (Portable Network Graphics)

PNG, Taşınabilir Ağ Grafikleri anlamına gelen kayıpsız bir raster biçimidir. PNG’leri az yer kaplayan ve şeffaf arka planı olabilen yeni nesil GIF olarak düşünün. Bu sayede web için en yaygın görüntü biçimlerinden biri haline gelmiştir.

Web ortamında resimlerin kalitesinden çok da fazla ödün vermek istemiyorsanız JPEG yerine PNG dosyalarını seçebilirsiniz.

Ayrıca GIF gibi sadece 8 bit renk çözünürlüğüne sahip değil, 24 bit çözünürlüğüne sahip resimlerde oluşturabilirsiniz.

APNG (Animated Portable Network Graphics)

Mozilla geliştiricileri tarafından GIF gibi hareketli ve saydam görüntü özelliğinin yanı sıra ve 24 bit renk seçeneğine sahip görüntüler oluşturmanızı sağlar.

Çok yaygın olmamakla birlikte sahne sahne hazırladığınız görselleri hareketli png formatında kaydetmeniz mümkün.

hareketli png

Hareketli png (apng)

TIFF (Tagged Image File Format)

TIF / TIFF dosyaları en çok profesyonel ortamlarda ve ticari baskılarda kullanılır. Özellikle fotoğrafçılık ve masaüstü yayıncılığında kullanılır. Çünkü CMYK renk yapısındadır.

TIFF formatı CMYK, RGB, Lab renkleri ve alfa kanalları içeren Bitmap görüntüleri destekler. Ayrıca kanal başına 8, 16 ya da 32 bit derinliği sahiptir.

Photoshop’ta bir TIFF dosyasına katmanları, notları ve saydamlığı kaydedebilir ancak dosyayı başka bir uygulamada açarsanız yalnızca düzleştirilmiş görüntüyü görebilirsiniz.

TIFF belgelerinin en büyük dosya boyutu 4 GB’tır.

Raw resim formatı

RAW

Dijital fotoğraf makinesinin sensörü üzerine düşen işlenmemiş görüntü formatı (dijital negatifler) olarak tanımlanabilir.

300’den farklı RAW dosyası (ham format) bulunmaktadır. CRW (Canon), NEF (Nikon) ve DNG (Adobe) bunlardan birkaçıdır.

Tipik olarak görüntüler işlenir (renk, beyaz dengesi, pozlama vb. ayarlanır) ve daha sonra başka bir formata dönüştürülür ve sıkıştırılır (JPEG, TIFF, gibi).

Bu işlem sonrasında, ham görüntüler işlenmemiş ve işlenmiş verileri iki ayrı dosyada saklar, böylece Photoshop gibi bir fotoğraf düzenleme uygulamasıyla yeniden düzenleyebilirsiniz.

 

PSD (Photoshop Document)

Photoshop formatı (PSD) varsayılan dosya formatıdır. Adobe ürünleri arasındaki tümleşik özelliği sayesinde, Illustrator, InDesign, Premiere, After Effects ve GoLive gibi Adobe’nin diğer uygulamaları PSD dosyalarını doğrudan içe aktarabilir.

PSD’ler temel olarak raster görüntüler oluşturmak ve düzenlemek için kullanılır, ancak bu benzersiz biçim vektör katmanlarını da içerebilir ve bu da onu birkaç farklı proje için son derece esnek hale getirir.

PSD, yukarıda listelenen tüm raster formatları da dahil olmak üzere çok sayıda görüntü dosyası formatına aktarılabilir.

PSD de boyutu 2 GB’a kadar olan dosyaları destekler. 2 GB’tan büyük dosyaları Büyük Belge Formatı (PSB) formatında kaydedilir.

PSB (Photoshop Big)

Katmanlar, efektler ve filtreler gibi tüm Photoshop özelliklerinin yanı sıra 300.000 piksele kadar olan destekleyen dosya formatıdır.

Yüksek dinamik aralık kanal başına 32 bit görüntüleri PSB dosyası olarak kaydedebilirsiniz.

WebP (Web Photo)

Küçük dosya boyutunda yüksek kalitede görüntü sağlayan, çok fotoğraflı web sitelerin dahi hızlı yüklenmesini sağlayan bir formattır.

Google’ın PageSpeed Insights aracı JPEG ve PNG yerine WebP kullanılmasını önererek web sitelerinin hız puanlarını artıracağını söylüyor.

 

Vektör Dosya Türleri

Vektör görüntüler; nokta, çizgi ve dolgu özelliğine sahip bilgisayar tarafından hesaplanan dijital resimlerdir.

Raster görüntülerin aksine, vektör görüntüler çözünürlüğe bağlı değildir.

Bir vektör görüntüsünü küçülttüğünüzde veya büyüttüğünüzde şekilleriniz büyür, ancak herhangi bir ayrıntıyı kaybetmez. Pikselleşme olmaz. Sıkıştırılmış veya kayıpsız vektör görüntü türü diye bir şey yoktur.

Vektör görüntüler genellikle logo, ikon, illüstrasyon, maskot, infografik çizimleri için kullanılır. Adobe Illustrator, Corel Draw ve Affinity Designer vektör görüntüleri oluşturmak için kullanılan görüntü düzenleyici programlardır.

 

EPS (Encapsulated PostScript)

EPS dosyaları tasarımcılar tarafından genellikle bir vektör dosyasını başka bir uygulamaya görüntüyü aktarmak için kullanılır.

Özellikle vektör biçimi olarak kullanılmasına rağmen hem vektör hem de raster görüntü olarak oluşturulabilir.

Tüm grafik, çizim ve sayfa mizanpajı programları (Illustrator, Photoshop, QuarkXPress) tarafından desteklenir.

EPS formatı Lab, CMYK, RGB, ve Bitmap renk modlarını destekler.

Yazdırmak için bir PostScript yazıcı kullanmanız gerekir.

 

AI (Adobe Illustrator)

Adobe Illustrator anlamına gelen tescilli bir vektör görüntü biçimidir. Ancak gömülü veya bağlantılı Raster görüntüleri de içerebilirler. AI dosyaları hem PDF hem de EPS dosyalarına (görüntülemek ve yazdırmak için) ve ayrıca JPEG, PNG, GIF, TIFF ve PSD’ye (web kullanımı ve daha fazla düzenleme için) aktarılabilir.

 

PDF (Portable Document Format)

PDF dosyaları, ücretsiz Adobe Reader yazılımı olan herkes tarafından görüntülenebilir ve yazdırılabilir.

Metin, vektör veya bitmap içeren her türlü format PDF formatına çevrilebilir. Bu sayede yazdırmaya hazır hale getirilmiş tek bir dosya formatı olarak kullanılabilir.

 

SVG (Scalable Vector Graphics)

XML tabanlı bir vektörel grafik biçimidir. Görüntü ile hareketler XML metin dosyasında tanımlıdır. Bir metin editörü veya vektörel çizim programları ile hareketli ve sabit dosyalar oluşturulabilir.

Web sitenizdeki vektörel görselleri bu JPG, PNG gibi raster dosyalara dönüştürmek yerine SVG olarak eklemeniz. Dosya boyutu ve kalitesi açısından avantaj sağlayacaktır.

 

Renk Bit Derinliği Saydamlık Hareketli Sıkıştırır Kayıpsız Düzenlenebilir Vektör Geliştiren
JPG RGB, CMYK 24 bit X X JPEG
GIF 256 8 bit X X X CompuServe
PNG RGB 8, 24 bit X APNG X X PNG Dev. Group
TIFF CMYK 8, 16 bit X X Aldus
RAW RBG 12, 14 bit X
PSD RGB, CMYK 8, 16, 32 bit X X Adobe
WEBP RGB 8, 14 bit X X X Google
EPS RGB, CMYK 7 bit X X X Adobe
AI RGB, CMYK X X X Adobe
PDF RGB, CMYK 8, 24 bit X X X Adobe
SVG RGB X X X X W3C

 

Soru ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakmayı unutmayın.

 

Bonus:
http://xooyoozoo.github.io/yolo-octo-bugfixes
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Media/Formats/Image_types
https://caniuse.com

 

Blogdaki son yazılar

Bir yorum yaz